A megfelelő testtartás számos egészségügyi előnnyel bír. Ha eddig mindig csak ráztad a fejed a „húzd ki magad” felszólítás hallatán, olvasd el cikkünket, és bizonyosodj meg magad a helyes testtartás jótékony hatásairól.

Mi a helyes testtartás?

Nina Strang, a Michigani Egyetem gyógytornásza szerint az a helyes testtartás, amikor a gerincet körülvevő izmok kiegyensúlyozottak, és minden oldalról egyformán támogatják a testet.

Ezt ülve úgy tudod elérni, hogy a lábaidat egyenesen a földre helyezed, miközben a térdeid előre mutatnak, így a medencéd mindkét felére ugyanannyi súly nehezedik. A hátadat egyenesítsd ki (bár a keresztcsigolyánál, a mellkasi, illetve a nyaki területeken maradnak benne természetes görbületek). A vállaidat húzd hátra, de lazítsd el, a hasizmodat pedig feszítsd meg finoman. A füleidnek így egy vonalba kell kerülniük a kulcscsontjaiddal, az álladnak pedig párhuzamosnak kell lennie a padlóval. 

Kara Griffith, a Colorado Canyons Hospital & Medical Center fiziológusa szerint álló helyzetben ezenkívül érdemes magad mellé húznod a karjaidat, miközben kiegyenesíted a könyököd, a térdeidet pedig kissé be kell hajlítanod, hogy ne feszítsd túl a térdízületeidet.

A helyes testtartás előnyei

Rengeteg előnnyel járhat, ha kihúzod magad és munka vagy tanulás közben is egyenesen ülsz. Az alábbiakban bemutatjuk a 10 fő okot, amelyek miatt érdemes megfogadnod nagymamád egykori tanácsait, és rászoktatnod magad a helyes testtartásra.

Csökkent derékfájdalom

Ha hosszú ideig görbén ülsz vagy állsz, az Stang szerint feszült érzést eredményezhet a hát alsó részében: nyomás nehezedhet a gerinc hátsó szerkezetére, ideértve a porckorongokat, az ínszalagokat és az izmokat.

Húzd ki magad, és mozogj egy kicsit 20-30 percenként, amikor úgy érzed, hogy kezded megint görbén tartani magad. A derékfájdalom csökkentésében segíthet a híd gyakorlat rendszeres végzése is.

Ritkább fejfájás

A helytelen testtartás hozzájárulhat a feszültség okozta fejfájás kialakulásához. Strang megemlíti, hogy a testtartás javításával hosszú távon elkerülhető az izomfeszülés és a hasogató fájdalom.

Megnövekedett energiaszint

Griffith elmagyarázza, hogy ha a csontjaid és ízületeid megfelelően helyezkednek el, az lehetővé teszi az izmaid rendeltetésszerű használatát. Így megnövekedik az energiaszinted és kevésbé leszel fáradékony, hiszen az izmaidnak kevesebb energiát kell felhasználniuk annak érdekében, hogy azt tegyék, amire éppen használod őket.

Kevesebb feszültség a vállakban és a nyakban

Ha helyesen – se nem túlságosan előre-, se nem túl hátrahúzva – tartod a fejed, kevésbé terheled a vállban és a nyakban található ízületeket és ínszalagokat. Ha kezd fáradni a nyakad, körözz egy kicsit a fejeddel, illetve bizonyosodj meg arról, hogy a füleid mindig egy vonalban vannak a kulcscsontjaiddal.

Az ízületi felületek lassabb kopása

Ha mindig keresztbe tett lábbal ülsz vagy jobban terheled a tested egyik felét ülés vagy állás közben, mint a másikat, az a csípő megrándulásához és hátfájdalmakhoz vezethet. Griffith szerint hosszú távon természetes az ízületek kopása, felgyorsíthatja azonban a folyamatot, ha folyamatosan egyenlőtlen pozícióban ülsz vagy állsz. 

Akármilyen nehéznek is tűnik, próbálj meg leszokni arról, hogy keresztbe teszed a lábad. Helyezd a lábaidat egyenesen a padlóra vagy egy lábtartóra, amikor ülsz és húzd ki magad.

Nagyobb tüdőkapacitás

Amikor görbén tartod magad, összepréseled a tüdődet. Egyenesítsd ki a hátad és engedd kitágulni a tüdőd, így javulhat a légzésed is. Az is segíthet, ha naponta néhányszor, amikor észreveszed, hogy nem tartod helyesen magad, felegyenesedsz és veszel három-négy mély levegőt.

A vérkeringés és az emésztés javulása

Griffith szerint a görbe pozícióval, illetve amikor keresztbe tett lábbal ülsz, nemcsak a tüdőt, de más létfontosságú szerveket is összenyomsz. Ez esetben lassul a vérkeringésed és csökken a szerveid működési kapacitása. Próbáld egy napon keresztül végig kihúzni magad, és tapasztald meg a különbséget. 

Erősebb hasizom és jobb testtartás edzés közben

Amikor egyenesen ülsz és kissé megfeszíted a hasizmaidat, hosszú ideig aktívan tartod azokat. Ez segíthet mind a megfelelő testtartás megtalálásában edzés közben, amellyel óvod az ízületeidet és elkerülöd a sérüléseket, mind pedig a pozíció hosszabb ideig történő megtartásában.

Magasabbnak tűnhetsz

A helyes testtartás nemcsak egészségügyi előnyökkel jár: azok, akik kihúzzák magukat, általában magasabbnak és vékonyabbnak tűnnek, mint azok, akik görbén tartják a hátukat. 

Nőhet az önbizalmad

Azonkívül, hogy mások számára vonzóbbnak tűnhetsz egyenes tartással, te magad is észreveheted a különbséget: egy 2009-es tanulmány azt találta, hogy a megfelelő testtartás magabiztosabbá tesz. 

A helyes testtartást soha nem késő elsajátítani. Ha nem is könnyű hozzászoktatnod magad az elején, idővel automatizmussá válik. Javíts a pozíciódon minden alkalommal, amikor észreveszed, hogy újra görbén ülsz vagy állsz, illetve mozogj egy kicsit. Az is segíthet, ha emlékeztetésképp ráragasztasz egy cetlit a számítógép képernyőjére, amelyen dolgozol, hogy ideje kihúznod magad.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×