A Mae Geri a harcművészetek egyik alaprúgása, mégis viszonylag könnyű elrontani. Ezért érdemes rávezető gyakorlatokat végezni, amelyek közül néhányat most bemutatunk nektek.

A mae geri magyarul előre rúgás (egyenesen), angolul pedig front kick. A Wikipédián megtalálható szócikk szerint nagyon egyszerű végrehajtani: felemeled a térded, miközben a lábfejed vagy szabadon lóg, vagy visszahúzod azt a csípődhöz, majd kinyújtod a lábad, és belerúgsz az ellenfeledbe.

Valahogy úgy, ahogyan ezt Lyoto Machida tette Vitor Belfort ellen nem is olyan régen. Persze Lyoto Machida és Vitor Belfort mindketten nagyszerű harcművészek, ilyen pontossággal kivitelezett technikát azonban csak ritkán látni a versenyeken.

Mert a Mae Geri nem is olyan egyszerű

A mae geri ugyanis könnyen elrontható technika. A legtipikusabb hiba az, ha a rúgás ereje nem előre, hanem felfelé irányul, és így a rúgás elcsúszik, pontatlanná válik. Emellett még számos hibázási lehetőség van, érdemes ezeket pontokba szedni.

  • A rúgás felfelé irányul
  • A rúgás alulról történik
  • A csípő nem fordul rá a rúgásra
  • A rúgás után a láb nincs visszahúzva
  • A technika során a felsőtest túlságosan hátrafelé mozdul
  • A rúgás talppal érinti az ellenfelet

Azt már megtárgyaltuk, hogy miért probléma, ha a rúgás felfelé irányul. Ezt okozhatja az is, hogy a térd nincs kellően felhúzva, így a rúgás alulról történik. Ez nem csak erőtlen technikát eredményez, de sérülésveszélyt is jelent: a rúgást könnyebb lesz blokkolni.

Ha pedig a csípő nem fordul bele a technikába, az kb. 10-20 centivel megrövidíti a mae geri kivitelezését, így nehezebben lehet elérni az ellenfelet. A következő probléma, ha a láb nincs visszahúzva, hanem leesik. Ilyenkor könnyen támadható lábsöpréssel, rosszabb esetben pedig a támadó kibillen egyensúlyából.

Szintén a kibillenés veszélyével jár, ha a felsőtest túlságosan hátrafelé mozdul. Ilyenkor a rúgó tömegének középpontja a tartó láb fölé (vagy annál is hátrább) kerül, ahelyett, hogy a saját teste és az ellenfél között maradna. Egy ilyen rúgással nem lehet megállítani egy felénk haladó támadót!

Végül az utolsó pont a találati felület kérdése: hagyományosan a talppárnával kell eltalálni az ellenfelet. Ez a támadás erejét kisebb pontba koncentrálja, a lábfej kinyújtása pedig szintén hozzáad a rúgás hosszához.

Rávezető gyakorlatok

A tipikus hibák kiküszöbölése érdekében érdemes a mae geri technikát rávezető gyakorlatokkal tökéletesíteni, amelyek célja, hogy a fenti tipikus hibákat kiküszöbölje.

Néhány rávezető gyakorlat látható a Shotokan Budapest / Respublika SE videójában:

 

A videóban látható rávezető gyakorlatok céljai:

Mae geri rúgása szék felett: a térd felrántását és a láb visszahúzását lehet begyakorolni. Ha néhányszor lerúgod a széket, megérted. Érdemes lehet először cipőben kipróbálni.

Mae Geri rúgása térdeplő helyzetből: a láb visszarántását gyakoroltatja be. Muszáj visszatenni magad alá a lábad, mire visszaérsz.

Mae Geri rúgása medicinlabdára: a korlátra rakott medicinlabda nagyon könnyen leesik, ha a rúgás nem előre, hanem felfelé irányul.

Mae Geri rúgása medicinlabdára párban: a rúgást pontosan és erősen kell kivitelezni. A célterület még tovább szűkül, mivel a medicinlabdát a tartó fél keze félig eltakarja, így a két tenyere között kell megrúgni egy kb. 20 centi átmérőjű célpontot.

Aki szeretné a fenti gyakorlatokat edzéseken is kipróbálni, az látogasson el a Shotokan Budapest / Respublika SE edzéseire. A Facebookon pedig itt találjátok őket.

Jó gyakorlást mindenkinek!

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×