Decemberben mindig izgalmas kérdés, hogy amikor az ember körül már mindenki az orrát fújja és a köhécsel, akkor nekünk meddig sikerül kimaradni a jóból. Ha érzed, hogy itt a nátha, ne ess kétségbe! Megosztunk veled néhány tippet, ami könnyebbé teszi az orrfújós napokat.
Az első tippet nem lesz nehéz kitalálni, mert ha legyengül a szervezeted, akkor erre mindig szükséged van, szóval:
Pihenj
A pihenés az egyik legfontosabb eleme a felépülésnek, de a betegségek megelőzésére is tökéletes. Ha eleget alszol, és figyelsz rá, hogy a pihenés előnyt élvezzen a fizikai megterheléssel és a mindennapi stresszel szemben, megnöveled az esélyét, hogy kikerüld a betegségeket.
Táplálkozz megfelelően
Ha úgy érzed, hogy kezdesz megbetegedni, vagy éppen ezt akarod megelőzni, akkor kiemelt figyelmet kell fordítanod az étkezésre. Nincs is jobb gyógyír, mint egy finom leves, ami megmelengeti a lelked és a tested, vagy egy zöld smoothie, ami feltölt vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal.
A cikk alján megtalálod a csicseriborsós édesburgonyaleves receptjét, ami a sáfránynak és a gyömbérnek köszönhetően segíti, hogy újra talpra állj.
A leves mellett feltöltheted magad néhány zöld smoothie segítségével is. Egy adag Ambronite kiegészítve friss gyömölcsökkel, esetleg zöldségekkel csodát fog tenni az immunrendszereddel. Íme három recept:
Pótold a vitaminokat
A D vitaminnal kapcsolatban már régóta vannak sejtések, hogy segít a náthás megbetegedések kúrálásában, és ezt kutatási eredmények is alátámasztják.
A C vitamin már régóta az egyik legismertebb vitamin a megfázás elleni küzdelemben. Bizonyítottan csökkenti a betegségek kialakulását 8-14%-kal (azoknál, akik rendszeresen végeznek testmozgást.)
Az ázsiai ginzeng egy másik olyan étel, amelyről néhány tanulmány kimutatta, hogy csökkenti az influenza kockázatát.
A cink is bizonyítottan hatással van az immunrendszerünkre, például ha cink hiányunk vannak, akkor a T-sejtjeink (az egyik legfontosabb sejt az emberek immunrendszerében) száma csökkenni kezd. Néhány cinkben gazdag étel például a spenót, a kesudió és a nyers kakaópor.
A fokhagyma fogyasztása egy régóta alkalmazott módszer a betegségek megelőzésében és kúrálásában is. Habár csak korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre a fokhagyma megfázásra és influenzára gyakorolt hatásáról, de általánosságban kijelenthetjük, hogy pozitív hatással lehet a megelőzésben.
Mozogj
A negyedik és egyben utolsó tipp a betegségek elleni harcban talán egy kicsit meglepő lehet, de a sok pihenés és megfelelő táplálkozás után egy könnyű edzés nagyszerű megelőzési módszer lehet. Megerőltetni magad nem a legjobb ötlet, de egy könnyű séta, nyújtás vagy jóga megnyugtatja a gondolatokat és kiegyensúlyozza a vérkeringést.
Nem állítjuk, hogy mindez teljes egészében el fogja űzni a téli nyavalyákat, de úgy hisszük, hogy a test és a lélek egyensúlya elengedhetetlen a gyógyuláshoz és az egészségünkhöz. És akkor következzen a megígért recept:
Csicseriborsós édesburgonyaleves
Finom és ellenállóbbá is tesz téged. A közvetlen antioxidáns hatás mellett a sáfrány számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését. A gyömbérben található hatóanyagoknak köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír.
Hozzávalók
- 3 édesburgonya (batáta)
- 1 csicseriborsó konzerv (Tesco, GRoby)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál őrölt koriander (link)
- 2 csipet sáfrány (Tesco, GRoby)
- 2 cm gyömbér apróra vágva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 4 szál sárgarépa apróra vágva
- 7,5 dl víz (a levest ízlésed szerint készítheted sűrűbbre is kevesebb víz hozzáadásával)
- 1/2 citrom leve
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- a díszítéshez friss petrezselyemzöld
Elkészítés
Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá az őrölt koriandert, a sáfrányt, a gyömbért és a vöröshagymát. Süssük 1-2 percig aranysárgára, közben kevergessük!
Adjuk hozzá a répát, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, 5 perc után adjuk hozzá a batátát. Ezután 10 percig főzzük tovább a levest takarékon, majd adjuk hozzá a csicseriborsó felét. Vegyük le a tűzhelyről, és egy turmixxal dogozzuk el a levest krémessé.
A végén öntsük bele a csicseriborsó másik felét is, a citromlevet és az apróra vágott fűszernövényeket is adjuk hozzá. Díszíthetjük friss petrezselyemmel és kínálhatjuk pirított kenyérkockákkal is.