Összes mutatása

Őrizzük meg ízületeink mobilitását

A nyújtás fontosságáról a legtöbben hallottunk már, és tudjuk, hogy milyen fontos a megdolgoztatott izmokat lenyújtani. Azt viszont nem sokan tudják, hogy emellett az ízületek mobilizációja ugyanilyen fontos, és bár a nyújtó és mobilizáló gyakorlatok hasonlítanak, mégis egészen más a lényegük.

A nyújtás során elsősorban az izmokat igyekszünk megnyújtani, hogy ezáltal növelni tudjuk azok mozgástartományát, hogy hajlékonyabbak legyünk. Ez minden bemelegítés fontos része kell, hogy legyen, hiszen nyújtás nélkül az izmok megrövidülnek, a sérülésveszély pedig fokozódik. A nyújtó gyakorlatok így elsősorban az izmok rugalmasságának javítására szolgálnak, segítenek ellazulni, és fontos szerepük van az edzés utáni regenerációban is.

A nyújtó gyakorlatoknak azonban nincs közvetlen hatásuk az izomerőre, az egyensúlyra, a koordinációra és a stabilitásra.

Ezeket a területeket mobilizáció során tudjuk fejleszteni, amely a nyújtáshoz hasonló, azonban annál összetettebb mozgásforma.

A mobilizáció célja az ízületek mozgástartományának a növelése vagy az egészséges helyzetbe való visszaállítása.

Biztosan mindenkinek feltűnt már, hogy a kisbabák vagy tipegők milyen könnyedséggel tudnak mély guggolásban játszadozni, vagy milyen egyszerűen kapják a kezükbe a lábacskáikat és húzzák őket a szájuk közelébe. Ez azért van, mert alapvetően ideális ízületi mobilitással és izomrugalmassággal születünk, majd ezt az életünk során a különböző sérülések, a stressz, a sok ülés vagy az izommerevség hatására elveszítjük. Ezek következményeként az egyszerű hétköznapi feladatok is nehézzé vagy fájdalmassá válhatnak, így gondot okoz egy cipő állva történő bekötése, vagy a biztonsági öv becsatolása az autóban.

Sajnos, azzal, hogy az irodai munkát végzők naponta nyolc órán keresztül egészségtelen pózban ülve töltik a mindennapjaikat, nagymértékben rombolják az ízületeik mobilitását. Ezt pedig nehéz kiegyenlíteni hetente néhány órányi sportolással. A helyzet ugyanakkor nem is olyan rémisztő, mert a mobilitás néhány egyszerű gyakorlattal fejleszthető és visszaállítható, valamint folyamatos gyakorlással fenntartható.

Ehhez először tudnunk kell, hogy a testünk melyik részére kell figyelnünk a mobilizáció során. Fentről lefelé haladva ezek a váll, a felső háti gerincszakasz, a könyökök és csuklók, a csípők, a térdek és a bokáink. Azért, hogy ezek mobilitását megőrizzük vagy fenntartsuk, érdemes naponta néhány percet ezeknek a területeknek a fejlesztésére szánni.

A következő videóban néhány egyszerű, otthon vagy az irodában is elvégezhető gyakorlatot láthattok az ErőBarlang edzőjétől.


A fenti gyakorlatok elsősorban az ülőmunkát végzők számára lehetnek hasznosak, és természetesen egy edzésen vagy mobilitással foglalkozó szakembernél jóval összetettebb feladatokkal is fogtok találkozni. Ezek az egyszerűen elvégezhető gyakorlatok ugyanakkor segítenek egy kicsit felfrissíteni az ízületeinket és növelik mobilitásunkat.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×