A kalóriákat nem csak megenni, de meginni is lehet, bár erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy olyan ital, mint a kávé kapcsán. A kávézás pedig könnyen szokássá válik, és egyáltalán nem mindegy, hogy a frissítőnek szánt itallal hány rejtett kalóriát adunk hozzá a napunkhoz.

Önmagában egy jó csésze fekete persze egyáltalán nem jelent veszélyt az alakodra. Ha cukor, tej és mindenféle szirup nélkül, csak úgy üresen iszod, akkor szinte alig tartalmaz kalóriát. A gondok – mint a saláták esetében is – a kiegészítőkkel kerülnek elő.

Például ha egy nagyon népszerű kávézóláncban a kedvenceddé válik egy csokiöntettel, kekszdarabokkal és tejszínhabbal felturbózott frappé, akkor ne lepődj meg, ha felszalad rád néhány kiló.

Egy átlagos nő napi kalóriaszükséglete ritkán magasabb 2000 kalóriánál, de ha fogyni szeretne, akkor az 1500-at kell általánosságban becélozni (természetesen az életkor, az aktivitási szint és a testsúly nagy egyéni különbségeket eredményez). A lényeg mindenesetre, hogy egy jéghideg frappé ugyan jól esik a nyári hőségben, de ez gyakran egy 450-500 kalóriás ital, ami azt jelenti, hogy a napi kalóriaszükséglet egyharmadát fedezi.

A frappé tehát inkább egy főétkezésnek felel meg, nem pedig egy könnyű frissítőnek. És ugyanez igaz a „white chocolate mocha” és a „signature hot chocolate” italokra is – nagy kiszerelésben a kalóriatartalmuk egy ebédének felelhet meg.

A folyékony kalóriával mindig az a gond, hogy az ember hajlamos elfeledkezni róla. A 100%-os narancslé egészségesnek tűnik, de sok cukrot és kalóriát tartalmaz. A cukros üdítők és szörpök úgyszintén.

Ha rászoksz arra, hogy a kávédat teljes (zsíros tejjel), esetleg mézzel, agavé sziruppal vagy kókuszsziruppal fogyaszd, akkor érdemes utána számolnod annak, hogy így mennyi kalóriát viszel be.

Az ilyen szokásokon érdemes változtatni, hiszen az ízlés is alakítható. Pár hétnyi tréningezés után lehet, hogy a cukormentes és tejmentes fekete jobban fog ízleni, ha pedig mégsem, akkor a zöld teákat ajánljuk –természetesen ezeket is cukor és szirupok nélkül.

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×