Összes mutatása

A depresszió és az omega-3 zsírsavak

Az amerikai felnőttek 16 százaléka szed rendszeresen pszichiátriai szereket. A legtöbben antidepresszánst, de sokan fogyasztanak nyugtatókat és szorongás elleni készítményeket is.

Az Egyesült Államokban a lakosság 12 százaléka szed antidepresszánsokat, és egyre több jel mutat arra, hogy a rossz közérzet egyik oka a helytelen étkezés. Az általunk elfogyasztott ételeken keresztül minden egyes nap csökkentjük vagy növeljük a depresszió kockázatát.

A legújabb kutatások rávilágítanak arra, hogy bizonyos ételek fogyasztása növeli a depresszió kockázatát, a helyes étkezési szokásokra való visszatérés pedig csökkenti azt.

Üdvözlet a depresszió szigetén

Egy szokatlan tanulmány például azt találta, hogy két, egymással szomszédos kis szigeten teljesen más a depresszió szintje, és az egyiken sokkal több boldogtalan ember él, mint a másikon. Dr. Maximus Berger és kutatócsapata elkezdte vizsgálni az Ausztrália közelében található Torres Strait szigetlakók szokásait, és megállapította, hogy a depressziótól szenvedők között sok az olyan fiatal, akik gyorséttermi ételeket fogyasztanak.

Ezek a szigetlakók a hagyományos, omega-3 zsírsavakban gazdag, sok halat tartalmazó étrendjüket cserélték le gyorséttermi ételekre. És mivel a gyorséttermi fogások – a sült krumpli, a pizzaszelet és a hamburger – csak az egyik szigeten váltak elérhetővé, a másik sziget lakóihoz képest módosult a zsírsavegyensúlyuk.

A halakban és magvakban megtalálható omega-3-ból kevesebbet, míg a feldolgozott ételekben, növényi olajokban és mélyhűtött készételekben megtalálható omega-6-ból többet fogyasztottak.

Az elmúlt négy évtizedben a nyugati típusú étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya az egészséges 1:5-ről 15:1-re tolódott el Európában, és 40:1-re az Egyesült Államokban. Amerikai nők anyatejében ez az arány ugyanakkor 6:1-ről 18:1-re változott.

Omega zsírsavak

Az omega zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében egy vagy két kettős kötés található. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a testünkben. Az omega-3 zsírsav kettős kötése a harmadik, míg az omega-6-é a hatodik helyen található. Habár mindkét típusú omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg omega-6-ot fogyaszt, omega-3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya. A felborult omega 3/6 egyensúly hozzájárul a szívbetegségek, a rák, az ízületi gyulladások, a kettes típusú cukorbetegség és nem utolsósorban a depresszió kockázatának növeléséhez is.

Magvak és növények

Mivel az omega-3 zsírsavak bevitele ennyire fontos, nem véletlen, hogy az okosételeink, az Ambronite, a Satislent és a ChiaShake mind tartalmaznak fontos omega-3 forrásokat. Ilyenek a magvak (chiamag és lenmag), valamint a tengeri zöldségek (spirulina és chlorella) is. Az ilyen ételek fogyasztása lehetővé teszi az elfoglalt emberek számára is, hogy fontos tápanyagokat egyszerű módon vigyenek be a szervezetükbe. (Ha már a magyar halfogyasztás még az európai átlag egyharmadát sem éri el.)

De a növényi táplálékok bevitele egyébként is fontos a mentális egészség fenntartásához. Az emberi „gépben” a rossz üzemanyag tönkreteszi a hardvert, ami aztán összezavarja a szoftvert is.

Mindannyian úgy vagyunk programozva, hogy a legkönnyebben elérhető és a legnagyobb szociális jutalommal járó ételeket fogyasszuk. Így amikor a kollégák a sarki gyorsbüfében szeretnének étkezni, akkor sokan hajlamosak velük tartani még akkor is, ha egyébként tudják, hogy ott nem a legegészségesebb dolgokat lehet enni. És ezt nem csak a testi, de a mentális egészségünk is megsínyli.

Egy 41 tanulmányt összehasonlító analízisben a kutatók például arra jutottak, hogy azok, akik kerülik a magas cukor- és telítettzsírsav-tartalmú ételeket, és több omega-3 zsírsavakban, rostokban és vitaminokban gazdag ételt fogyasztanak, azok jelentősen kisebb eséllyel válnak depresszióssá.

A tápanyaghiány – beleértve az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin hiányát – a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin alacsony szintjéhez vezet. Ezt főként a gyomor-bél rendszer állítja elő, nagyjából 90%-os elsőbbséggel, így az egészséges bélflóra fenntartása nem csak az emésztés miatt fontos, de mentális egészségünk megőrzéséhez is. Ha valaki négy héten keresztül megiszik naponta több pohárnyi zöld turmixot, az javítja koncentrálóképességét, emésztését, de hozzájárul a boldogságához és elégedettségének szintjéhez is.

Mindez teljesen új tudományterület, és éppen csak elkezdtük kapizsgálni az összefüggéseket. Ezzel együtt az eredmények ígéretesek, és egyre több kutatás találja azt, hogy

a növényekben és az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás ténylegesen boldogabbá teszi az embereket.

Természetes Omega-3 források

Természetes omega-3 források

A választás szabadsága

Régi mondás, hogy „az vagy, amit megeszel”. Sokszor azonban a körülmények irányítanak bennünket, és így nem a legjobb döntéseket hozzuk. Torres Strait szigetlakói például valószínűleg nem tudták, hogy a gyorséttermi ételek depresszióssá fogják őket tenni. Örültek annak, hogy többféle fogás közül választhatnak, és szerették volna kipróbálni az új ízeket.

A legtöbb ember így van ezzel: egyszerűen nem látjuk előre az egészségügyi következményeit egy-egy étkezési szokásunknak. Ráadásul a környezetünk is folyamatosan befolyásol bennünket: sokszor nem egyedül, hanem barátokkal, családtagokkal és kollégákkal együtt szoktunk ebédelni vagy vacsorázni. Ezért fontos ezen a területen (is) kezünkbe venni az irányítást, és olyan étkezési szokásokat kialakítani, amelyek hozzájárulnak testi és lelki egészségünkhöz.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×