Sokan úgy gondolják, hogy naponta 1 doboz vagy korsó sört meginni egyáltalán nem káros. Finom, üdítő, a férfiembernek szüksége van rá, hogy kellemes legyen az estéje. Ráadásul egyes vélemények szerint még egészséges is. De mi történik, ha a napi egy sör szokássá válik?

Egyes cikkek annyira pozitívan áradoznak a sör jótékony hatásairól, hogy még az is kedvet kap a sörözéshez, aki egyébként nem szokott inni.

A Webbeteg például többek között ezeket írja:

„A sör egészséges és természetes alapanyagokból készül: komlóból, élesztőből, vízből és malátából. Mindezek révén, persze csak mértékkel fogyasztva, hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Emellett a mértékkel fogyasztott sörnek számos jótékony hatása is van a szervezetre. A sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe.

A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital. A sör a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin, ezen belül niacin, riboflavin, B6-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága még, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.”

De mennyi az annyi?

Nos, 5 deciliter (egy korsó vagy doboz) sörben körülbelül 180-220 kalória található, így átlagosan és egyszerűsítve számolhatunk 200 kalóriával. Azok, akik a sör pozitív hatásait méltatják, jellemzően két hibát követnek el.

Az első az, hogy a sörben található kalóriát helyettesítőként számolják be, mintha valaki nem enné meg a szendvicsét azért, mert iszik egy sört. Úgy számolnak, hogy a sörből „csak” 200 kalóriát viszünk be, és ez egyáltalán nem sok. Pedig nem ez a jellemző fogyasztási szokás, a sört nem az étkezés helyett szoktuk meginni!

A második hiba, hogy az ilyen cikkek nem veszik figyelembe azt, hogy az alkohol hatására jellemzően megéhezünk. Nézzük meg ezt közelebbről, három forgatókönyvet feltételezve:

  1. A vacsoránk egy melegszendvics toast kenyérből kolbásszal és sajttal. Ez összesen 330 kalória, ha a szendvicshez vizet vagy cukor nélküli teát iszunk.
  2. A vacsoránk egy melegszendvics és 5 dl cukros szörp. A szörp kb. 250 kalória, ami több mint amennyi a sörben van. A kettő együtt pedig összesen 480 kalória.
  3. A vacsoránk egy melegszendvics, egy korsó sör, aztán még egy melegszendvics (ugye nem kell kifejteni, hogy a sörtől jobban csúszik?). Ez így együtt már 860 kalória.

A sör hatására tehát akár lényegesen több kalóriát vehetünk magunkhoz még a szörphöz képest is, a vízhez képest pedig egyenesen rengeteget (a példában 530 kalóriával többet).

Így néz ki csak a sör

De a diétás szörphöz vagy cukor nélkül fogyasztott teához képest már napi egy doboz sör is körülbelül havi egy kiló plusz súlyt jelent, így:

Ha pedig fogyni szeretnél

Ha pedig fogyni szeretnél, akkor valószínűleg sejted, hogy a kolbászos-sajtos toast melegszendvics nem a legjobb választás vacsorára.

Ebben esetben a 330 kalóriás melegszendvicset helyettesítheted például egy epres ChiaShake turmixxal, így 108 kalóriát spórolsz. Ez havonta kb. 3000 kalóriát jelent összesen, ami egy hónap alatt fél kiló mínusz, egy év alatt pedig 6 kiló mínusz a súlyodból. Ugye mondtuk már, hogy az étkezési szokásokat hosszú távra érdemes megváltoztatni? 🙂



1 Hozzászólás

  1. Peter Bendur szerint:

    Én reggel 5:00 órakor meg eszek egy almát aztán 7:00 órakor egy nagy adag saláta mixet olívabogyó, Paradicsom, jégsaláta ,póréhagyma, paprika. Délben csak saláta valami hússal vacsorára egy szelet kenyér tormával megkenve mellé sok saláta Ezután pedig megiszok egy jó pár üveg Bajor Ayinger sört és tök jól alszom, és tök jól érzem magam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×