A nyilvánvaló válasz, hogy valaki akkor éhes, ha nem evett. De a valóság ennél valamivel bonyolultabb, mivel egyes ételek fogyasztása után gyorsan leszünk ismét éhesek, mialatt más ételek fogyasztása hosszan jóllakottá tesz bennünket.

Laikus ésszel azt gondolnánk, hogy ha éhesek vagyunk, akkor ennünk kell, és az éhség elmúlik. Ez nagyrészt igaz is, de vannak olyan ételek, amelyek fogyasztása után az éhség hamar visszatér, hogy újult erővel támadjon ránk. Ezek a szintetikus ételek, a sok mesterséges összetevőt és nagy mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot (cukrot) tartalmazó ételek, amelyek a vércukorszint ingadozását okozzák, és hosszabb távon az emésztési rendszer zavaraihoz vezetnek.

5 érv a gyorskaják ellen

1. Az olyan mesterséges ételek, mint például egy mélyhűtött pizza vagy egy gyorséttermi hamburger, hozzájárulhatnak a vércukorszint ingadozásához, de nem töltik fel a testet mikrotápanyagokkal. Ezért fogyasztásuk után az éhséged hamar visszatér, az energiaszinted pedig csökken. Ez egy negatív spirál, amibe nem jó belekerülni.

2. Ha a gyorsételeket mikrotápanyag- (vitaminok, ásványi anyagok, rostok) tartalmuk alapján is megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy azok általában drágák. Gyorséttermi hamburgerből például nagyon sokat kellene ennünk ahhoz, hogy a testünk megkapja a szükséges ásványi anyagokat is, ami egyenes út az elhízáshoz.

3. Ezzel szemben egy maroknyi mag és aszalt bogyós gyümölcs sokszor ugyanannyi tápanyagot tartalmaz.

4. A gyorséttermi fogásokat sokan azért választják, mert az étkezés szociális élményt is jelent, és a barátokkal egyszerű egy pizzériába vagy más gyorsétterembe menni. De valóban ilyen jó az élmény? Mi lenne, ha a barátaiddal kiülnétek egy parkba, és valami magatokkal hozott egészségesebb ételt fogyasztanátok el?

5. A gyorséttermi fogások nem is olyan gyorsak. Lemenni egy nagymenüre, egy gyrosra vagy pizzaszeletre minimum fél óra lesz. Összeturmixolni egy adag ChiaShake-et két banánnal 5 perc. Megenni egy maroknyi diót, mandulát, aszalt áfonyát és datolyát szintén maximum 5 perc. Ha időt akarsz spórolni, akkor egészen biztos, hogy nem a gyorsételekkel jársz a legjobban.

Az étkezés élménye

Teljesen nyilvánvaló, hogy az étkezésben nem csak a kalóriák és a mikrotápanyagok magunkhoz vétele fontos, de az is, hogy az étkezés milyen élményt ad. A családi beszélgetések, közös élmények, az ízek – ezek mind fontosak.

Mindannyiunknak van családja, szerettei, barátai, akikkel szívesen töltjük el időnket, és a nagy közös étkezések a legtöbb ember számára fontosak. De az élet sokszor rohanós, és közbeszól. Nem tarthat minden étkezés órákig, de még sokszor 30 perc is sok. Kapkodva elrohanni egy pizzaszeletért, majd visszafelé sétálva gyorsan benyomni viszont semmilyen pozitív élményt nem jelent.

Ennél kényelmesebb és gyorsabb elkészíteni egy egészséges shake-et vagy smoothie-t, aminek az elfogyasztása sem lesz annyira kapkodós. Amikor pedig időnk engedi, akkor közös élményt csinálhatunk az evésből, és kiélvezhetjük annak teljes folyamatát.

A mindennapok során ezért fontos, hogy jó minőségű és egészséges étkezést helyettesítő alternatívákkal vegyük körbe magunkat: csak így tudjuk elkerülni, hogy a ránk törő éhség elől valamilyen kapkodós, buta megoldással próbáljunk meglógni.

Így csináld

Készülj fel! Egy kis doboznyi diákcsemege mindig lehet a táskádban vagy az asztalod fiókjában. Mandula, dió, kesudió, brazil dió, szárított áfonya, goji bogyó, datolya – ezek mind a barátaid. Természetesen kalóriákat is tartalmaznak, ugyanakkor mikrotápanyagokat is. (Lásd a diákcsemegéről szóló keretes írásunkat.)

A banánnak sincs nagy súlya, nyugodtan vihetsz magaddal 1-2 darabot akár a munkába is. Vagy megihatsz egy ChiaShake turmixot – a fehérjeturmixokkal szemben ebben ugyanis az ásványi anyagok, a vitaminok és a rostok is megtalálhatóak a lassú felszívódású szénhidrátok és a magas fehérjetartalom mellett.

Amikor pedig az időd engedi, kezdj el kísérletezni a különböző salátákkal és smoothie-kkal, és hamarosan néhány perces energiabefektetéssel is jó minőségű ételeket tudsz magadnak készíteni.

A diákcsemege

Diákcsemegének hívjuk az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök keverékét. Az elnevezést az indokolja, hogy a tanuláshoz sok energiára van szükségünk – ez persze igaz a szellemi munkára is.
Energiát mindenki a táplálékából nyer, a diákcsemegék pedig tápanyag-összetételük miatt remek energiaforrások. Gazdagon tartalmaznak növényi fehérjéket, telítetlen zsírsavakat (omega-3) és összetett szénhidrátokat (élelmi rostokat). Így gazdag, lassú felszívódású élelmiszerek, amelyek fogyasztása nem okozza a vércukorszint ingadozását. Emellett gazdagok ásványi anyagokban (magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán, vas), valamint antioxidánsban (E-vitamin).

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×