PROBLÉMA

Rohanó világ

Értekezletek követik egymást a munkahelyen. Az egyetemről oda kellene érni edzésre. Fel kell venni a gyereket az óvodából, és elvinni táncórára. Ezek tipikus jelenetek a mindennapok során.

Egyszerűen nincs idő és nincs lehetőség arra, hogy minden étkezést körültekintően oldjunk meg.

Mindeközben szakácskönyvek és főzőműsorok magyarázzák el, hogyan kellene helyesen enni. De nem mindenki akar sztárséffé válni. Vannak, akik jobban szeretnek olvasni, tanulni vagy dolgozni, és az evés megtervezésével nem akarnak órákat tölteni minden egyes nap.

Rossz minőségű ételek

Amikor nincs idő bekeverni a friss salátát a biopiacon vásárolt alapanyagokból, akkor a legtöbben azt eszik, ami a közelükben van.

Édes-savanyú leves a kínai büféből, gyros a sarki töröktől, tepertős pogácsa a péktől vagy rántott csirke az üzemi konyháról.

Butaságokat eszünk napközben, és este már hiába koplalunk.

Az eredmény az elhízás. A legtöbben nem értik, hogy miért szedik fel a kilókat, amikor pedig folyamatosan igyekeznek odafigyelni, és sokszor koplalnak.

Környezetszennyezés

A modern étkezés során rengeteg maradék és hulladék termelődik, ami hatalmas környezeti terhelést jelent.

Több millió tonna élelmiszer kerül a kukába minden évben csak Magyarországon. Az Európai Unió pedig évente mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladékot termel, amelynek az értéke megközelíti a 143 milliárd eurót.

Ez hatalmas pazarlást jelent, ami veszélyezteti gyermekeink jövőjét. Hamarosan nem leszünk képesek annyi élelmiszert termelni, amennyi a mostani fogyasztási szokások mellett el tudja tartani a föld lakosságát.

MEGOLDÁS

Megőrizni az egészséget

Az étkezés alapvetően fontos az egészség megőrzésében. A legjobb lenne minden egyes étkezést megtervezni, és friss, megbízható alapanyagokból elkészíteni az ételt. De erre sokszor nincs lehetőség.

Az okosételek segítenek időt teremteni a fontos dolgokra, és egy egészségesebb alternatívát kínálnak a „szokásos” megoldásokkal szemben.

Mivel az okosételek előállítása és fogyasztása során sem keletkezik ételhulladék, az egy adagra eső csomagolás pedig töredéke a hagyományos ételek előállítása során felhasznált csomagolóanyagokénak, ezért az okosételek óvják a környezetet.

Hatékonyabbá tenni a mindennapokat

Ki ne ismerné a kajakóma fogalmát? Az üzemi konyhán elfogyasztott étel cukrokat és gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazhat, és hosszú órákra csökkentheti a napunk hatékonyságát.

Az okosételek viszont jellemzően séfek, dietetikusok és élelmiszermérnökök segítségével gondosan megtervezett ételek, melyek optimális arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket: tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat.

Nincs többé kajakóma. Emellett nincs láthatatlan kalória és túlevés sem, így könnyen elérhető az optimális testsúly.

Megélni a fontos pillanatokat

Ne a fontos étkezéseket helyettesítsd. A családdal és a barátokkal töltött idő értékes, és a közös étkezések hozzátartoznak az életünkhöz.

Magadra figyelj, és arra, hogy mit eszel, amikor egyedül vagy, vagy a munkahelyeden ebédelsz.

Találd meg az egyensúlyt az étkezésedben, egyél változatosan és egészségesen, és ne feledkezz meg a mozgásról sem.

Az okosételek a segítségedre lesznek olyankor, amikor rohanásban vagy, vagy a főzés helyett mással szeretnél foglalkozni.