Összes mutatása

Minden, amit az endometriózisról tudni kell

Az endometriózis sok nő életét megkeseríti, hiszen számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet. Az alábbiakban bemutatjuk a betegség tüneteit és kezelési lehetőségeit.

A Budai Egészségközpont szerint az endometriózis a termékeny korban lévő nők 5-15 százalékának esetében fordul elő. Terméketlen korban lévők esetén 20-30 %-ban, fájdalmas menstruációs görcsök esetén pedig 40-60 %-ban ez a probléma áll a háttérben. Ahogy azt egy 2011-es tanulmány taglalja, a betegség olyan fizikai korlátozásokkal járhat, amelyek kihathatnak az ebben szenvedő nők egészségére, munka- és magánéletére. 

Mi az endometriózis?

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja, dr. Zsuga Judit egyetemi docens szerint endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. 

Az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. A szokásos menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya a nemi hormonok hatására megvastagodik, és felkészül egy lehetséges terhesség befogadására. Ha nem alakul ki terhesség, csökken a hormonszint, emiatt a méh megvastagodott nyálkahártyája lelökődik. A folyamat során a nyálkahártya a hüvelyen keresztül, vérzés kíséretében havonta távozik.

Amikor méhnyálkahártya (endometriális) szövet kerül a méhen kívülre, akkor az – hasonlóan a méhben található hormonérzékeny nyálkahártyához – havonta megvastagodik. Mivel azonban ez a kóros helyen lévő nyálkahártya nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli.

A szervezetben felgyülemlő endometriális szövet ciszták kialakulásához vezethet, amik a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, a tünetek erőssége különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik, a hegek és összenövések pedig meddőséghez vezethetnek.

Az endometriózis kiváltó okai

A betegség kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen. Azonban a kutatások szerint számos tényező kiválthatja a betegség aktiválódását:

  • az immunrendszer nem megfelelő működése,
  • a szövetek nem megfelelő helyen történő átalakulása (metaplasia),
  • állandó, alacsony szintű gyulladások a szervezetben,
  • mozgásszegény életmód,
  • krónikus stressz,
  • helytelen táplálkozási szokások,
  • alhasi trauma (extrém mozgás, baleset vagy műtét által kiváltott hasi stressz).

Az endometriózis tünetei

Az endometriózis lehet enyhe, mérsékelten súlyos vagy súlyos, és kezelés nélkül idővel romolhat. Egyes esetekben egyáltalán nem alakulnak ki tünetek és a betegséget csak egy teljesen más ok miatt végzett műtét során fedezik fel. Másoknál az alábbi problémák jelentkezhetnek:

  • Fájdalmas menstruáció. A kismedencei fájdalom a menstruáció előtt néhány nappal elkezdődhet és a menstruációt követően néhány napig fennállhat, alhasi fájdalmat, illetve hátfájdalmat előidézve.
  • Fájdalom más időpontokban. Kialakulhat a kismedencei fájdalom az ovuláció során is. Egy éles mély fájdalomként jelentkezhet a kismedencében közösülés alatt, illetve mosdóhasználat során.
  • Fokozott vérzés. Előfordulhat, hogy időnként a menstruációs vérzés mennyisége fokozódik, illetve két menstruáció között is vérzés alakul ki.
  • Meddőség. Vannak olyan esetek, amikor az endometriózist a meddőség hátterében álló okok keresésekor diagnosztizálják.

Hajlamosító tényezők

Az endometriózis legnagyobb valószínűséggel gyermektelen, 25 és 40 év közötti nőknél alakul ki, azonban bármely korcsoport veszélyeztetett lehet. Egyes nőknek öröklött hajlama is lehet.

Kezelési lehetőségek

Mivel az orvosok még nem találtak választ arra, hogy mik az endometriózis pontos kiváltó okai, magára a betegségre egyelőre nincsen gyógyír. Ez azonban nem jelenti, hogy hagynod kell, hogy a tünetek kihassanak a mindennapi életedre: hatékony kezelések állnak rendelkezésre a fájdalom és a termékenység problémáinak kezelésére, mint például gyógyszerek, hormonterápia és műtét.

Alternatív kezelések magukban foglalhatják az akupunktúrát és a gyógynövényeket, de kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra, hogy ezek valóban hatékonyak. A fájdalom csökkenthető viszont a koffein kerülésével, az ugyanis súlyosbíthatja a tüneteket. A testmozgás, például a séta vagy a kevésbé megerőltető mozgásformák szintén csökkenthetik a fájdalmat és lassíthatják a betegség előrehaladását az ösztrogénszint csökkentése által. Az endometriózis tünetei pedig menopauza után általában javulnak.

Kiemelt kép: Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

A cikkhez alul tudsz hozzászólni, és mások hozzászólásait is ott olvashatod.

Ha tetszett a cikk:

Feliratkozás a magazinra

Ha nem szeretnél lemaradni a következő cikkről:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×